Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΑΡΘΡΟΥ)

Εισαγγελική έρευνα για το χρέος του μισού και πλέον εκατομμυρίου της Νέας Δημοκρατίας προς τη ΔΕΗ, για το κτίριό της στη Συγγρού, το οποίο αποκάλυψε το Hot Doc πριν από περίπου δύο μήνες, διενεργεί ο εισαγγελέας πρωτοδικών Αθηνών Αριστείδης Κορέας.

Όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc στο 40ο τεύχος του στις 21 του περασμένου Νοεμβρίου, η Νέα Δημοκρατία χρωστάει περισσότερο από μισό εκατομμύριο στη ΔΕΗ, για το περίφημο κτίριο της οδού Συγγρού, όπου είναι τα κεντρικά της γραφεία. Η ΔΕΗ βεβαίως δεν κόβει το ρεύμα, ενώ κάθε φορά η διοίκηση της Επιχείρησης, παρανομώντας, εφευρίσκει μια ρύθμιση για να μην πληρώσουν οι θαμώνες των πολυτελών κτιρίων της Συγγρού.

Το πρώην κυβερνών κόμμα, απ ’ ό,τι προέκυπτε από τα έγγραφα που αποκαλύψαμε, δεν πληρώνει ούτε το κατά Βενιζέλο «ασφάλιστρο κινδύνου», το χαράτσι. Απέναντι στη ΔΕΗ χρησιμοποιούσε ως επιχείρημα πως η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει την αποπληρωμή των χρεών του μισού εκατομμυρίου €. Αυτό το επιχείρημα ισχύει βέβαια για κάθε καταναλωτή και κυρίως γι’ αυτούς που τους έχουν κόψει το ρεύμα, αλλά μόνο για τη Νέα Δημοκρατία γινόταν αποδεκτό.

Το συνολικό χρέος της Νέας Δημοκρατίας προς τη ΔΕΗ, ανερχόταν στις αρχές Νοεμβρίου σε 566.516 ευρώ, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και τέσσερις δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, δηλαδή του χαρατσιού.

Παρά τις εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης που κατά καιρούς εξέδιδε η Επιχείρηση, το ρεύμα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος δεν κοβόταν ποτέ. Σαν να μην έφθανε αυτό, η ΔΕΗ αποδεχόταν τον ισχυρισμό της οικονομικής κρίσης, τον οποίο προέβαλλε η Νέα Δημοκρατία, και της έκανε χαριστικές δόσεις, πρώτα 24 και μετά 40, οι οποίες φυσικά δεν αποπληρώνονταν.

Προφανώς θορυβημένη από την εισαγγελική έρευνα η ΔΕΗ μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απάντησε με καθυστέρηση ενός και πλέον μήνα σε σχετική ερώτηση και ΑΚΕ (αίτηση κατάθεσης εγγράφων) της βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, η οποία είχε κατατεθεί, την επομένη του δημοσιεύματος του Hot Doc.

Όπως τότε, έτσι και τώρα, οι αρμόδιοι χώνουν το κεφάλι στην άμμο, σαν άλλες στρουθοκάμηλοι και επικαλούνται προσωπικά δεδομένα και φορολογικό απόρρητο, προκειμένου να μην δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Επιπλέον, προκαλούν, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι κάνουν χάρη στη βουλευτή και στον ελληνικό λαό που απαντούν, αφού στην απάντησή τους τονίζεται ότι αυτή δίνεται για λόγους διευκόλυνσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, παρότι η Επιχείρηση αποφεύγει να δημοσιοποιεί στοιχεία λογαριασμών.

Αγνοούν προφανώς ότι σύμφωνα με τον ίδιο τον κανονισμό της Βουλής, για τους βουλευτές δεν υπάρχει απόρρητο, παρά μόνο για έγγραφα που αφορούν την εθνική ασφάλεια. Επιπλέον, απόρρητο υφίσταται μόνο για φυσικά πρόσωπα, δηλαδή μόνο για ιδιώτες και σε καμιά περίπτωση για τα κόμματα, τα οποία άλλωστε χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους πολίτες. 

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ΔΕΗ και κυβέρνηση επικαλούνται προσωπικά δεδομένα, προκειμένου να μην δώσουν σαφείς απαντήσεις αναφορικά με την αποκάλυψη του Hot Doc, στο σχέδιο νόμου για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΗ, το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την προσεχή Τρίτη, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι «προκειμένου οι υποψήφιοι επενδυτές να μπορούν να αξιολογούν τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις του ΑΔΜΗΕ δικαιούνται να λάβουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και όσες χαρακτηρίζονται εμπιστευτικές». Η κυβέρνηση αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο ότι εμηνεύει τα περί προσωπικών δεδομένων κατά το δοκούν, κοροϊδεύοντας τόσο τους πολίτες όσο και το ίδιο το Κοινοβούλιο.

Αναφορικά με το χρέος της Νέας Δημοκρατίας, η ΔΕΗ, στη γενικόλογη απάντησή της προς την Ραχήλ Μακρή, στην οποία βεβαίως δεν συμπεριλαμβάνονται τα έγγραφα που η ίδια ζήτησε, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι έπειτα από σχετικά αιτήματα του κόμματος ενέκρινε τη ρύθμιση του χρέους, το οποίο σταδιακά αποπληρώνεται. Η Επιχείρηση βεβαίως ξεχνά να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους ουδέποτε έκοψε το ρεύμα από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, παρά τις συνεχείς σχετικές εντολές και φυσικά δεν διευκρινίζει αν οι 24 και αργότερα 40 δόσεις που έκανε για τα μάτια του κυβερνώντος κόμματος είναι σύννομες.

Η κα Μακρή δήλωσε στο koutipandoras.gr αναφορικά με το θέμα σε συνάρτηση με την επικείμενη πώληση του ΑΔΜΗΕ:

“Η συγκυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν καταφέρνει να φανεί συνεπής προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του Ελληνικού λαού. Ο κ. Σαμαράς και οι υπουργοί του διαβεβαίωναν τον ελληνικό λαό ότι τα δίκτυα στρατηγικής σημασίας θα παραμείνουν δημόσια ενώ καταθέτουν νομοσχέδιο πώλησης του διαχειριστή δικτύων της ΔΕΗ ΑΕ (ΑΔΜΗΕ ΑΕ). Οι όροι της πώλησης θυμίζουν προνόμια που έδινε ο βασιλιάς στους φεουδάρχες και κατατάσσουν όλους τους υπόλοιπους έλληνες στην κατηγορία των δουλοπάροικων.

Η πρακτική αυτή ούτε μας εκπλήσσει ούτε είναι πρωτόγνωρη καθώς το κόμμα του κ. Σαμαρά φαίνεται από έγκυρο πολιτικό περιοδικό ότι έχει οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς την ΔΕΗ τις οποίες διακανονίζει χωρίς να δίνει στοιχεία σε κατατεθειμένη ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων. Είναι ντροπή να κόβει η ΔΕΗ ΑΕ το ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά, να καλύπτει η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκησή της το κυβερνών κόμμα κρυμμένη πίσω από ανακρίβειες τύπου «προσωπικά δεδομένα νομικών προσώπων» παραβιάζοντας τον κανονισμό τη Βουλής. Η ίδια ευαισθησία για τα προσωπικά δεδομένα δεν επιδεικνύεται στο κατάπτυστο νομοθέτημα που παρέχει εμπιστευτικά δεδομένα για την ηλεκτροδότηση της χώρας σε μπαταχτσήδες αυτοαποκαλούμενους επενδυτές”.

Διαβάστε την απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος:

ΠΗΓΗ: https://www.diaforetiko.gr/isangeliki-erevna-gia-ti-nd-pou-den-plironi-dei-ke-charatsi/?fbclid=IwAR2h1uF2YfGll3poKDRpZsrOEGgbIzaty65KNJ0lz0XTohYmKsIHN6oD39Y

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ