Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Οι πολίτες συνυπεύθυνοι για την τήρηση των νόμων και την καταστολή των παρανομιών

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ….

«Ο άνθρωπος διαφέρει από όλα τα άλλα ζώα, γιατί μόνο αυτός είναι προικισμένος με λόγο, ο οποίος τον καθιστά ικανό να διακρίνει το δίκαιο από το άδικο, το αγαθό από το κακό, το ωφέλιμο από το βλαβερό>>
Αναφέρει ο μεγάλος μας φιλόσοφος Αριστοτέλης στο έργο του “Πολιτικά”. Και φυσικά , όταν μιλάει για λόγο δεν εννοεί την ομιλία αλλά την ίδια τη Λογική. Η Λογική είναι αυτή που σε κάνει να ξεχωρίζεις το δίκαιο από το άδικο ,το αγαθό από το βλαβερό.
Επίσης αναφέρει ακόμη πως :
“Η πόλη δεν συστάθηκε μόνο για να εξασφαλίσει στους πολίτες το «ζην», αλλά το «ευ ζην», δηλαδή συστάθηκε για να δημιουργήσει δια της παιδείας πολίτες ενάρετους και κατά συνέπεια ευδαίμονες.
Από την άλλη, ο μεγάλος νομοθέτης, φιλόσοφος και ποιητής κι ένας από τους επτά σοφούς, Σόλων , όταν του ανατέθηκε το έργο να νομοθετήσει για την Αθήνα νόμους ώστε να επανέλθει η τάξη και η δικαιοσύνη, έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη, όχι μόνο στον παθόντα, να καταγγέλλει στον Άρειο Πάγο με εισαγγελία (αγωγή) οποιονδήποτε, ακόμα και άρχοντα, και να εμφανίζεται ως κατήγορος. Με αυτό τον τρόπο κατοχυρώθηκε ουσιαστικά το έννομο συμφέρον του απλού πολίτη σε σχέση με την άσκηση της εξουσίας από τα κρατικά όργανα, ακόμα και αν οι ενέργειες των κρατικών οργάνων δεν τον έβλαπταν άμεσα.

Επιδίωξη του Σόλωνα ήταν τέλος να καταστούν όλοι οι πολίτες συνυπεύθυνοι για την τήρηση των νόμων και την καταστολή παρανομιών.
Και φτάνουμε εν έτη 2018 όπου η πολιτική κατάσταση έχει ξεφύγει κάθε ευνομίας, όπου οι νόμοι που ψηφίζονται είναι κατά της ευδαιμονίας των πολιτών. Οι κοινωνίες των ανθρώπων δεινοπαθούν, ζουν μέσα στην ανασφάλεια, στον φόβο , στη στέρηση βασικών αγαθών για την ίδια την επιβίωση. Η υπάρχουσα πολιτεία δεν λαμβάνει τα σωστά μέτρα για την παιδεία, την υγειονομική περίθαλψη, την εξασφάλιση εργασίας αλλά και του δικαιώματος των ανθρώπων να ζουν χωρίς να φοβούνται την εγκληματικότητα και τη βία που καθημερινά θεριεύουν κυρίως στις μεγαλουπόλεις.

Ο άνθρωπος του 2018 μοιάζει με ένα τρομαγμένο ζώο ,που δε γνωρίζει ποιος καινούργιος κίνδυνος τον παραμονεύει και δεν έχει κανένα καταφύγιο να κρυφτεί.

Ο άνθρωπος του 2018 φοβάται για όλα αυτά που οι ίδιοι οι κυβερνώντες του, του ετοιμάζουν και που καταλαβαίνει πως του έστησαν μια παγίδα ,από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα.

Ανατρέχει στον Σόλωνα ,και βλέπει πως οι Αθηναίοι του 592 πχ είχαν δικαίωμα να κατηγορήσουν τον ίδιο τους τον άρχοντα, εάν έβλεπαν να διαπράττεται το άδικο…  Σήμερα  στην Ελλάδα του 2018 , οι κυβερνώντες ψήφισαν νόμο με τον οποίο προστατεύονται με ασυλία για όσο καιρό βρίσκονται στο όποιο αξίωμα .
Κι ο πολίτης είναι ανήμπορος… το άδικο ορθώνεται μπροστά του και προστατεύεται από την ασυλία …
Κι ο πολίτης ξαναγίνεται το τρομαγμένο ζώο που δεν έχει κανέναν να το προστατέψει κι ούτε κρυψώνα να κρυφτεί…
Η ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ???
Ο Σόλωνας επιβάλλει να καταστούν οι πολίτες συνυπεύθυνοι για την τήρηση των νόμων και την καταστολή των παρανομιών…. κι ο Αριστοτέλης θέλει τον κάθε πολίτη να δρα με γνώμονα τη λογική του για να ξεχωρίζει το δίκαιο από το άδικο….  Ανάμεσα σ’ αυτά τα δυο βρίσκεται η χρυσή λύση .  
Οι Έλληνες του 2018 και κυρίως οι νέοι, αποφεύγουν συνειδητά να συμμετάσχουν στα κοινά. Θεωρούν την πολιτική ως μιασματική ασθένεια ,και προφυλάσσονται ώστε να μην κολλήσουν από αυτήν τους βλαβερούς ιούς της προδοσίας και της παρανομίας. Πόσο λάθος αντιμετώπιση….

Βγαίνοντας ο πολίτης εκτός της πολιτικής διαδικασίας , αφήνει το χώρο και πρόσφορο έδαφος στον απατεώνα πολιτικό να δράσει ανενόχλητος.  

Καθώς ο πολίτης γυρνάει την κεφαλήν του για να μην αντικρίζει το αηδιαστικό πρόσωπο του σιχαμερού πολιτικού του, κλείνει τα μάτια στα εγκλήματα που εκείνος σχεδιάζει εις βάρος του και εις βάρος των παιδιών του,  της περιουσίας του, της τροφής του ,του ύδατος του.

Δεν γίνεται να ζεις σε οργανωμένη κοινωνία και να κλείνεις τα μάτια στις βρωμιές και στα περιττώματα που σκορπάνε γύρω σου οι κυβερνώντες σου….
Το μόνο σίγουρο είναι πως αργά η γρήγορα θα πατήσεις αυτές τις βρωμιές.

Άρα , η λύση είναι μια και μοναδική κι έρχεται από τα βάθη της αρχαιότητας μας….
Δεν απέχεις από την πολιτική του τόπου σου αλλά αντίθετα γίνεσαι ενεργός πολίτης , με κύριο γνώμονα τη λογική σου και το σεβασμό σε ό,τι υπάρχει γύρω σου.  Κρίνεις και μάλιστα πολύ αυστηρά, πρόσωπα, νόμους , συζητήσεις … τα πάντα. Αυτοί που παίρνουν το ρίσκο να βγουν σε θέσεις εξουσίας πρέπει να ξέρουν πως ο μόνος σκοπός τους είναι η ευνομία που θα φέρει και την ευδαιμονία…
Και πρέπει να ξέρουν πως τα μάτια όλων των πολιτών της χώρας είναι στραμμένα πάνω τους κι άγρυπνα για να κρίνουν κάθε πράξη τους που δεν θα είναι σύμφωνη με Αξίες οι οποίες διέπουν κάθε δίκαιη ανθρώπινη κοινωνία.

Πολιτικό και κοινωνικό ον ο άνθρωπος λοιπόν… και είναι η σωστή χρονική στιγμή που πρέπει να αποδείξει πως αξίζει που κατέχει τη Λογική και πως μέσα στον Νου του κατοικεί η Νόηση κι όχι η φυγή , ο τρόμος , ο φόβος που βολεύει κάθε κλέφτη κι απατεώνα.
Ήρθε η χρονική στιγμή να αποδείξουμε οι Έλληνες πως είμαστε απόγονοι εκείνων των ωραίων Ηρώων κι Ελλήνων φιλοσόφων που όλος ο πλανήτης γνωρίζει και υμνεί.
Ο πολίτης πρέπει να έρθει προ των ευθυνών του μιας και είναι και οπλίτης με ιερή υποχρέωση να προστατεύει το Δίκαιο , την Αλήθεια και τη βαριά κληρονομιά της υπέροχης ιστορίας του.

Αφροδιτη Καρανικου

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ