Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

  ΣΗΜΑΙΑ  –  ΣΥΜΒΟΛΟ,   ΚΑΙ   ΓΙΑΤΙ   ΚΑΠΟΙΟΙ   ΘΕΛΟΥΝ   ΤΗΝ   ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ   ΤΗΣ

Αφροδιτη Καρανικου 24-3-2018    ΕΝ   ΟΨΕΙ   ΤΗΣ   ΕΘΝΙΚΗΣ   ΜΑΣ   ΕΠΕΤΕΙΟΥ …….

Το εθνικό φρόνημα έχει υποβαθμιστεί έντονα σε όλες τις σχολικές βαθμίδες τα τελευταία έτη.
Θυσιάζονται εις τον βωμό της πολυπολιτισμικότητας έννοιες όπως : πατρίδα, ιερό σύμβολο, έθνος!
Λαμβάνοντας υπόψιν πως το σχολείο είναι ένα μικρό δείγμα της κοινωνίας , θα έλεγα πως τα τελευταία έτη υπάρχει μια αποστροφή, μια παρερμηνεία , μια ντροπή για καθετί που παραπέμπει σε ό,τι εθνικό.
Κάθε χώρα έχει το σύμβολό της , τη σημαία της….
Δείτε όμως το εξής παράλογο του φαινομένου…Ο Άγγλος ,για παράδειγμα, πουλάει κι ενισχύει την οικονομία του , μέσω του συμβόλου της χώρας του…βλέπεις την αγγλική σημαία να κοσμεί ,τσάντες , παπούτσια ,μπλουζάκια , διακοσμητικά και μάλιστα να πωλούνται σε ελληνικά μαγαζιά κι ο Έλληνας να ξοδεύει μια περιουσία για να αποκτήσει ένα αντικείμενο με το αγγλικό σύμβολο….Την ίδια όμως στιγμή , αποποιείται με τον χειρότερο τρόπο το σύμβολο της ίδιας της πατρίδας του…την σημαία της Ελλάς…ο Έλληνας είναι σε θέση να φοράει κατάσαρκα την αγγλική σημαία αλλά ντρέπεται για τη δική του….Ανεξήγητο φαινόμενο….κι όχι μόνο ντρέπεται αλλά θεωρεί και φασίστα όποιον τολμάει να τη σέβεται ή να την έχει στο σπίτι του .
Δεν έχει κατανοήσει πως η σημαία δε συμβολίζει μόνο τα εδαφικά σύνορα μιας χώρας…Εκεί , σ΄αυτό το γαλανόλευκο πανί , έχουν αποτυπωθεί άυλα , όλες οι μάχες και η λαχτάρα αυτού του πολυπαθούς λαού για την Ελευθερία…. Αμέτρητοι οι Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους σ΄αυτόν τον βωμό , χωρίς φόβο , χωρίς δισταγμό κανέναν….Πάνω στη γαλανόλευκη είναι άυλα χαραγμένα τα ιδανικά των Ελλήνων ,οι Αξίες τους που γι αυτά αγωνίστηκαν με κάθε κόστος….
Σ΄ αυτό το πανί ορκίζονταν οι πολεμιστές πριν από κάθε μάχη ,γιατί αυτό συμβόλιζε τα πρόσωπα των οικογενειών τους ,ό,τι ιερό και όσιο είχαν στον κόσμο τούτο….
Πώς λοιπόν εσύ νεοέλληνα , τολμάς να γυρίσεις το κεφάλι σου από τη άλλη μεριά, να βρίσεις , να χλευάσεις , να πεις φασίστα αυτόν που σέβεται τη σημαία, να την κάψεις , να την αγνοήσεις;;;;;; Είναι σα να γυρνάς την πλάτη σου στο ίδιο σου το παρελθόν…στους προγόνους σου…
Πώς συνέβη όμως αυτό;;  Πώς έχασε ο Έλληνας την εθνική του ταυτότητα και πώς μέσα από τα σχολειά μας υποβαθμίστηκε η έννοια του Έθνους;;
Η ένταξη αλλοδαπών παιδιών στα ελληνικά δημόσια σχολεία είναι μια πραγματικότητα. Το υπουργείο παιδείας προνοεί δραστηριότητες για την ομαλή ενσωμάτωση των παιδιών αυτών στα ελληνικά δεδομένα. Αυτό είναι θεμιτό ως το σημείο όπου δεν υποβαθμίζεται ό,τι εθνικό και η ελληνικότητα . Το πρόβλημα και η  αρρωστημένη κατάσταση αρχίζει όταν όλα ισοπεδώνονται στην πρόφαση του να μη νοιώθουν μειονεκτικά τα αλλογενή παιδιά. Για παράδειγμα, δεν σταματάς να μιλάς για τη σημαία σου επειδή ο αλλοδαπός  μαθητής έχει άλλου είδους σημαία και  ίσως να νιώσει ξένος….Δεν θα νιώσει ποτέ μειονεκτικά όταν λαμβάνει το σεβασμό και την αποδοχή από τους συμμαθητές του….Δεν   σταματάς   να   μιλάς   τη   γλώσσα   σου   για   να   μην   νοιώθει   μειονεκτικά   ο   αλλοδαπός.   Αντιλαμβάνεσθε   το   παράλογο   του   πράγματος ;;;;   Και  όμως   τέτοιου   είδους   επιχειρήματα   προβάλλονται   από   όλον   τον   πολιτικό   κόσμο.   Από   ΜΜΕ   κ.α.
Πρέπει όμως να ληφθεί σοβαρά υπόψιν κι ο παράγοντας εκπαιδευτικός. Οι δάσκαλοι φιλτράρουν τη διδασκαλία τους μέσω των δικών τους ιδεολογιών και πεποιθήσεων. Για παράδειγμα , ο δάσκαλος που δε σέβεται το εθνικό σύμβολο και το θεωρεί ο ίδιος φασιστικό , πώς θα μπορέσει ποτέ να διδάξει στα παιδιά την ουσία του συμβόλου αυτού….Όταν ο ίδιος θεωρεί την ιθαγένεια ως την πηγή και την αιτία των πολέμων των λαών ,πώς θα εμφυσήσει στους μαθητές του την πραγματική σημασία του όρου ιθαγένεια , γένος , φυλή έθνος;;;;;;
Κάπως  έτσι  προκύπτουν σε  εθνικές γιορτές ποιήματα για παρδαλές σημαίες , τα οποία με το περιεχόμενό τους, παραπέμπουν  σε σύμβολο άλλων μειονοτήτων, που καμιά σχέση δεν έχουν με το νόημα της εθνικής επετείου…..
Το σχολείο οφείλει να παρέχει στους μαθητές τις γνώσεις οι οποίες θα τους βοηθήσουν να γίνουν οι πολίτες του αύριο στον τόπο τους. Και οι γνώσεις αυτές πηγάζουν από το σύστημα των Αξιών και των Αρχών , οι οποίες δημιουργούν σωστούς και υπεύθυνους πολίτες που οδηγούν την κοινωνία τους σε ανέλιξη κι ευδαιμονία ,δείχνοντας σεβασμό και σε όποιον αλλογενή επιθυμεί να βιώσει και να ζήσει μέσα στην ελληνική πραγματικότητα , με αποδοχή και ισοτιμία .

Αφροδιτη Καρανικου

 

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ