Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Arrangement of various world currencies including Chinese Yuan, Japanese Yen, US Dollar, Euro, British Pound, Swiss Franc and Russian Rouble pictured in Warsaw January 26, 2011. REUTERS/Kacper Pempel (POLAND – Tags: BUSINESS)

Το παγκόσμιο χρέος ανήλθε στο ύψος ρεκόρ των 226 τρισ. δολαρίων- τρεις φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ- και εταιρείες σε περισσότερες χώρες καταβάλλουν προσπάθειες να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη, την ίδια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να δώσουν τέλος στις πολιτικές φθηνού δανεισμού.

 Οι παγκόσμιες αγορές αναμένεται να λάβουν επιβεβαίωση μέσα στην επόμενη εβδομάδα πως η επαναφορά των επιτοκίων διεθνώς σε φυσιολογικά επίπεδα από τα ασυνήθιστα χαμηλά όπου είχαν βρεθεί για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης του 2009 δεν αποτελεί φαινόμενο που συναντάται μόνο στις ΗΠΑ.

Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει περικοπές στο δυόμισι ετών πρόγραμμα τόνωσής της την Πέμπτη, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται αποφασισμένη να αυξήσει τα βρετανικά επιτόκια για πρώτη φορά μέσα σε μία δεκαετία, τη στιγμή που η Fed κινείται προς τρίτη αύξησή τους αυτό το έτος.

 Το παγκόσμιο χρέος πλέον αντιστοιχεί στο 324% του παγκοσμίου ΑΕΠ, σύμφωνα με αναφορά του IIF (Institute of International Finance) την Τετάρτη.

Η αναφορά επίσης υπογραμμίζει κινδύνους «μετακύλισης», ειδικά σε αναδυόμενες αγορές, στις οποίες έχει υπάρξει δανεισμός σε «σκληρά» συναλλάγματα, όπως ευρώ και δολάριο.

 Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του IIF, απαιτείται αναχρηματοδότηση ή αποπληρωμή 1,7 τρισ. δολαρίων πριν το τέλος του 2018 σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αυτά τα χρέη θα γίνουν πιο δαπανηρά όσον αφορά στην εξυπηρέτησή τους, εάν τα επιτόκια στη Δύση ανεβούν και τα νομίσματα ενισχυθούν.

Το IIF ανέφερε πως η αύξηση των δανειακών οφειλών έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με μια αύξηση 3 τρισ. δολαρίων στα επίπεδα χρέους στον αναπτυσσόμενο κόσμο- ο οποίος έχει αυτή τη στιγμή χρέος ύψους 59 τρισ. δολαρίων.

Στην Κίνα αντιστοιχούν τα 2 τρισ. αυτής της αύξησης, με το χρέος της να βρίσκεται τώρα γύρω στα 35 τρισ. δολάρια. Σε ευρύτερο επίπεδο, το εταιρικό χρέος και το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκαν 2,6 τρισ. δολάρια και 2 τρισ. δολάρια αντίστοιχα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν πρόβλημα ως προς την εξυπηρέτηση χρέους. Τα ICR (interest coverage ratios) υποδεικνύουν πως το ποσοστό των εταιρειών που τελούν υπό πίεση είναι πάνω από τα επίπεδα του 2010. Σε επτά μεγάλες αναδυόμενες αγορές που εξέτασε το IIF, οι εταιρείες υπό πίεση αντιστοιχούν σε πάνω από 20% των εταιρικών assets σε Βραζιλία, Ινδία και Τουρκία, και σχεδόν στο 15% στην Κίνα.

http://www.huffingtonpost.gr/2017/10/25/eidhseis-oikonomia-diethnes-se-ypsos-rekor-to-pagkosmio-xreos_n_18376818.html

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ