Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Συμφωνίες  Επαναγοράς     (Repos / Reverse repos)

Συμφωνίες   επαναγοράς    είναι συμφωνίες  μεταξύ  ενός  δανειστή και ενός οφειλέτη να πουλήσουν και μετά να επαναγοράσουν κάποιο χρεόγραφο μικρού κινδύνου, συνήθως έντοκα  γραμμάτια Δημοσίου.

Ένας οφειλέτης (πχ. ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός) εκδίδει ένα repo κάνοντας συμφωνία να πουλήσει χρεόγραφα σε έναν δανειστή σε μία συγκεκριμένη τιμή και ταυτόχρονα συμφωνεί να τα επαναγοράσει σε μία μελλοντική στιγμή και σε μία συγκεκριμένη τιμή. Η διαφορά μεταξύ των δύο τιμών είναι η απόδοση του δανειστή.

Με άλλα λόγια, το ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δανείζεται χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας του, χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο ένα χρεόγραφο γνωστής αξίας από το χαρτοφυλάκιό του.

Η συμφωνία μπορεί και να ειδωθεί σαν ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο με ενέχυρο κάποια χρεόγραφα ή ως μία κατάθεση προθεσμίας.

Η διάρκεια ενός repo είναι συνήθως πολύ μικρή (από μία νύχτα (overnight) έως λίγες εβδομάδες), αν και υπάρχουν και repos μεγαλύτερης διάρκειας. Τα repos δεν είναι συνήθως διαπραγματεύσιμα στην δευτερογενή αγορά.

Reverse  Repos

Ως reverse repos αναφέρονται οι συμφωνίες για τις οποίες την πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο δανειστής και όχι ο οφειλέτης.

Παράδειγμα:
Η συμφωνία πώλησης τίτλων σταθερού εισοδήματος από τις επιχειρήσεις σε τράπεζες με την υποχρέωση επαναγοράς τους από αυτές σε συγκεκριμένη τιμή και μετά από την πάροδο συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Τα βασικά  πλεονεκτήματα των repos είναι ότι προσφέρουν:

  • Δυνατότητα σχετικά υψηλών αποδόσεων
  • Δυνατότητα επιλογής της  διάρκειας του χρονικού διαστήματος της  επένδυσης
  • Υψηλό βαθμό ασφάλειας
  • Βελτίωση της  ρευστότητας και αξιοποίηση των γραμματίων των τραπεζών
  • Ενίσχυση της  διακίνησης των εντόκων γραμματίων και ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, πράγμα που διευκολύνει τη χρηματοδότηση του
  • Εξασφάλιση σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΝΑΞΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΑΡΤΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΜΗΣΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ…ΩΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΝΤΑ, ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ.

Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΜΕ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΑ ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙ, ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ Ή ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙ.

ΔΕΣ, ΨΑΞΕ, ΜΑΘΕ, ΠΟΛΕΜΑ…ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ