Σάββατο, Δεκεμβρίου 6, 2025
ΑρχικήΔΙΑΤΡΟΦΗΕυρωπαϊκή Αδιαφορία: Η Κομισιόν Ανοίγει την Πόρτα στα Μεταλλαγμένα εις βάρος των...

Ευρωπαϊκή Αδιαφορία: Η Κομισιόν Ανοίγει την Πόρτα στα Μεταλλαγμένα εις βάρος των Πολιτών!

Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία αφήνει σοβαρά κενά ασφαλείας και εντείνει τις ανησυχίες για την υγεία και το περιβάλλον.

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η Κομισιόν επιμένει στην αποδυνάμωση των δικλείδων ασφαλείας της νομοθεσίας που ισχύει σήμερα, για τα γενετικά τροποποιημένα («μεταλλαγμένα») φυτά.

Στις Βρυξέλλες χθες το βράδυ 3/12,  επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και εκπροσώπων του  Ευρ. Κοινοβουλίου σχετικά με το θέμα της δεύτερης γενιάς  γεν. τροποποιημένων φυτών  που τώρα τα αποκαλούν Νέες Γονιδιακές Τεχνικές  ΝΓΤ.  Η συμφωνία παραπέμπεται στη συνέχεια σε δυο ψηφοφορίες α. οι υπουργοί Αγρ. Ανάπτυξης των 27  Κρατών- Μελών και β. Οι Ευρωβουλευτές.

Εάν ψηφισθεί, πολλά ΓΤ φυτά θα φτάσουν στο πιάτο μας χωρίς να ξέρουμε τι τρώμε.

Τι θα ψηφίσει η Ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργού της; Τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές; (Οι  βουλευτές δεν θα ερωτηθούν) 

Στη συμφωνία αυτή, για τις καλλιέργειες νέων γονιδιωματικών τεχνικών (ΝΓΤ1)  καταργείται η σημερινή αξιολόγηση κινδύνου. Επίσης καταργείται   η επισήμανση για τον καταναλωτή, η  ιχνηλασιμότητα και η  παρακολούθηση.

Ο πολίτης θα παραμένει στο σκοτάδι. Για τον καλλιεργητή δεν προβλέπονται  υποχρεωτικές ζώνες ασφαλείας για την αποφυγή της επιμόλυνσης του γείτονα ή άλλα μέτρα συνύπαρξης (τα κράτη μέλη μπορούν να λάβουν μέτρα συνύπαρξης, αλλά δεν θα είναι υποχρεωμένα να το κάνουν)…

Επιπλέον, δεν θα  υπάρχουν επαρκή μέτρα προστασίας για τον βιολογικό τομέα και για όλες τις αλυσίδες παραγωγής τροφής οι οποίες δεν περιλαμβάνουν ΓΤ συστατικά. Τέλος, οι πατέντες που θα ισχύουν για αυτά τα ΝΓΤ  φυτά είναι πιθανό να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα επιμόλυνσης της διπλανής σοδειάς μέσω απρόβλεπτης διασταύρωσης. Δηλαδή μπορεί να υπάρξουν σοβαρές νομικές συνέπειες για τον διπλανό  καλλιεργητή ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πολυεθνική που κατέχει την πατέντα.

Μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό αρνητικών αλλαγών υπάρχει και κάτι κάπως θετικό: Το νομοσχέδιο δεν  αποδυναμώνει έντονα τις δικλείδες ασφαλείας για εκείνα τα ΓΤ φυτά, που έχουν σχεδιαστεί είτε για να παράγουν  τοξικές ουσίες για τα έντομα, ή να είναι ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα.

Με ποιά δικαιολογία γίνονται όλα αυτά; Γιατί  σχεδόν εξαφανίζονται οι υφιστάμενες δικλείδες ασφαλείας;

Πρώτον η  Κομισιόν ισχυρίζεται ότι τα φυτά αυτά (ΝΓΤ1) είναι ισοδύναμα με τα φυσιολογικά επειδή περιλαμβάνουν μέχρι 20 μεταλλάξεις!  Η ισοδυναμία με τα φυσιολογικά φυτά αμφισβητείται από πολλούς επιστήμονες (βλέπε πιο κάτω) οι οποίοι θεωρούν ότι η επιστημονική βάση αποδυνάμωσης της νομοθεσίας είναι εντελώς λανθασμένη.

Δεύτερον η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι αυτά τα φυτά  αποτελούν  καινοτομία που θα μας σώσει από την ξηρασία και τις άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πράγματι, αυτό υπόσχονται οι πολυεθνικές που έχουν τις πατέντες και μακάρι να ήταν αλήθεια.

Προς το παρόν πρόκειται για υποσχέσεις καθώς κανένα τέτοιο προϊόν δεν κυκλοφορεί επί του παρόντος στον πλανήτη.  Θυμίζουμε ότι πριν 2-3 δεκαετίες για την πρώτη γενιά  ΓΤ φυτών και τροφίμων έλεγαν ότι θα σώσουν τον πλανήτη από την πείνα. Μακάρι να ήταν αλήθεια, αλλά η πείνα συνεχίζει να μαστίζει πολλές περιοχές.

Αναρωτιόμαστε γιατί δεν κυκλοφορούν αυτά τα προϊόντα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για τα ΓΤ ; Γιατί θέλουν να αποφύγουν την αξιολόγηση κινδύνου και την ενημέρωση του καταναλωτή για κάτι που δεν έχει δοκιμαστεί; Θα μπορούσαν άνετα να ξεκινήσουν με το παρόν καθεστώς και εφόσον αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά ως προς τα προβλήματα του κλίματος και της εν γένει βιωσιμότητας, τότε, θα μπορούσε να αποδυναμωθεί η ισχύουσα νομοθεσία.

Γιατί βιάζονται;  Χωρίς σήμανση για τον καταναλωτή  πώς θα μπορεί η επιστήμη να ερυνήσει αν βλάπτουν την υγεία; Αφού δεν θα ξέρουμε ποιος το έφαγε;

Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να πάρει θέση, να ξέρουμε τί θα ψηφίσει ο υπουργός στη συνάντηση των 27 χωρών. Τώρα δε με την πρόσφατη συμφωνία, είναι υποχρεωμένοι και οι ευρωβουλευτές να μας πουν τί θα ψηφίσουν. Θα στηρίξουν οι πολιτικοί μας την Ελληνική Γεωργία και τη διαφάνεια στη Διατροφή μας απορρίπτοντας το νομοσχέδιο αποδυνάμωσης και κατάργησης των υφιστάμενων δικλείδων ασφαλείας;

Δελτίο τύπου ΕΕ για τη νέα συμφωνία:

New genomic techniques: Council and Parliament strike deal to boost the competitiveness and sustainability of our food systems – Consilium

Μια από τις  πολλές Αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιστημόνων για την περιβαλλοντική και κοινωνική υπευθυνότητα :

https://ensser.org/publications/ensser-letter-to-belgian-governments-regarding-ngmt-deregulation/

#γενετικά τροποποιημένα («μεταλλαγμένα») φυτά. #Νέες Γονιδιακές Τεχνικές  ΝΓΤ #ΚΟΜΙΣΙΟΝ #Ε,Ε #ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ #ΕΛΛΑΔΑ

ΠΗΓΗ:https://www.greek-sites.gr/istoselides/enallaktikos-gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


ΠΟΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΕΝΑ

ΠΟΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΕΝΑ

ΠΟΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΕΝΑ

ΠΟΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ