Απαγορευτικές έχουν γίνει και οι τιμές των οσπρίων μετά τις τιμές του κρέατος, αφήνοντας τον Έλληνα καταναλωτή χωρίς επιλογές αναφορικά με την διατροφή του και την εύρεση οικονομικής πηγής ουσιωδών πρωτεϊνών για το πιάτο του.
Ο λόγος είναι οι τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών που πωλούν οι παραγωγοί τα προϊόντα τους και των τελικών τιμών στα σούπερ μάρκετ.
Ενδεικτικά, οι τιμές των παρακάτω προϊόντων σημειώνουν τεράστια απόκλιση ανάμεσα στη τιμή παραγωγού και την τελική τιμή στο κατάστημα.
Γίγαντες Πρεσπών: 4,8–5 €/κιλό από τον παραγωγό → 10–14 €/κιλό στο ράφι
Φασόλια Καστοριάς: 1,20–1,70 € από τον παραγωγό → 8,5 €/κιλό στο ράφι
Φακές: 0,65–1,10 € από τον παραγωγό → έως 5 €/κιλό στο σούπερ μάρκετ
Είναι ξεκάθαρο πως κάτι δε πάει καθόλου καλά και το πρόβλημα δεν εδράζει στους παραγωγούς αλλά στα σούπερ μάρκετ. Δε γίνεται να βλέπουμε τριπλασιασμό έως και επταπλασιασμό των τιμών στην ίδια αλυσίδα παραγωγής. Εδώ μιλάμε σίγουρα για αισχροκέρδεια και είναι δουλειά του κράτους να τη ξετρυπώσει και να την πατάξει.
Αντ’ αυτού το κράτος την έχει άτυπα νομιμοποιήσει μέσω ενός πλαφόν που έχει μπει στα πρόστιμα για αυτή και μέσω του γεγονότος πως η επιτροπές που ασχολούνται με τη δίωξή της είναι τόσο υποστελεχωμένες που προβαίνουν σε εξευτελιστικούς συμβιβασμούς όταν επιβάλλονται πρόστιμα, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να παταχθεί το φαινόμενο.
Παράλληλα να τονίσουμε πως το φαινόμενο αυτό ανοίγει τον δρόμο για τα φθηνά, και σε πολλές περιπτώσεις ευρωπαϊκώς επιδοτούμενα, βρώσιμα έντομα τα οποία όπως πάει το πράγμα θα είναι η μόνη πηγή πρωτεΐνης που θα μπορεί να βάλει ο μέσος άνθρωπος στο τραπέζι του.
πηγη:https://voicenews.gr/ospria-se-timi-kreatos-ochi-kreas-ochi-ospria-ti-allo-echei-meinei/


                                    












