Έβερεστ:«πυραμίδα» που κρέμεται στα 5.000 μέτρα (βίντεο)
Η Sun έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από το πιο «τρομακτικό» επιστημονικό εργαστήριο του κόσμου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 4.800 μέτρων πάνω στο όρος Έβερεστ. Πλέον κείτεται εγκαταλελειμμένο, με μόνο έναν πρώην δάσκαλο να το διευθύνει.
[arve url=”https://youtu.be/WrXgApQyXeo?si=yBznkgOPxXzAbs0J” /]
Της θλιβερές εικόνες μοιράστηκε η Sun, από την ερευνητική εγκατάσταση γνωστή ως The Pyramid, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την έρευνα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα.
Έμεινε ερείπιο
Περίπου 520 επιστημονικές αποστολές έχουν πραγματοποιηθεί στον χώρο από τότε που κατασκευάστηκε και μεταφέρθηκε στο Έβερεστ το 1990. Κατασκευασμένο από γυαλί, αλουμίνιο και χάλυβα, με τρεις ορόφους, το κτίριο είναι εξοπλισμένο με internet, τηλεπικοινωνίες και είναι πλήρως αυτόνομο.
Αλλά το εργαστήριο, το οποίο γειτονεύει με την κεντρική εγκατάσταση και βρίσκεται στο υψηλότερο υψόμετρο από οποιοδήποτε τέτοιο εργαστήριο στον κόσμο, τώρα καταρρέει, μια δεκαετία αφότου η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τη χρηματοδότησή του, το 2014.
Έκτοτε, το εργαστήριο απέτυχε να βρει εναλλακτικούς πόρους, με αποτέλεσμα να διακοπούν μια σειρά από ερευνητικές αποστολές. Οι ερευνητές και το προσωπικό συντήρησης έπρεπε επίσης να φύγουν, αφήνοντας έναν άνδρα να διευθύνει μόνος την απομακρυσμένη εγκατάσταση.
[arve url=”https://youtu.be/P4nEhnBzPUc?si=O_9gPEeKGM1UbcsR” /]
Ο ερευνητής «ερημίτης»
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού μέσα στο εργαστήριο να καταστεί άχρηστο. Ο διευθυντής του εργαστηρίου, Kaji Bista, ο οποίος εργάζεται μόνος του στο χώρο για σχεδόν δέκα χρόνια δήλωσε: «Πολλά κομμάτια εργαστηριακού εξοπλισμού έχουν αχρηστευτεί τελείως».
Πλέον αγωνίζεται για να διασώσει το παρατηρητήριο της τοποθεσίας: «Δεν μπορέσαμε να αντικαταστήσουμε τα φίλτρα για την καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Και δεν είχε νόημα να συλλέξουμε δείγματα, καθώς δεν μπορούσαμε να τα αποθηκεύσουμε ή να τα στείλουμε για περαιτέρω τεστ».