Νέο υλικό για τα Τέμπη-ποιοι ήταν οι άνδρες χωρίς διακριτικά που μετακινούσαν στοιχεία?
Αίτημα για ταυτοποίηση ατόμων που καταγράφηκαν στο σημείο της τραγωδίας των Τεμπών να κινούνται χωρίς διακριτικά και να μετακινούν αντικείμενα υπέβαλε προς τον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη ο πραγματογνώμονας του Συλλόγου Τέμπη 2023, Βασίλης Κοκοτσάκης.
Όπως αναφέρεται σε νέα τεχνική έκθεση που κατέθεσε η ομάδα του, εξετάστηκε εκτενώς το διαθέσιμο φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό από τον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όπου καταγράφεται η παρουσία οκτώ ατόμων με στολές άνευ διακριτικών, τα οποία φέρονται να μετακίνησαν ευρήματα πίσω από κοντέινερ με την επιγραφή ZIM MONITOR.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοκοτσάκης ζητά να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν τα εν λόγω πρόσωπα, καθώς και να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τον εντοπισμό των σχετικών κλήσεων. Επιπλέον, ζητά να κατασχεθούν συνομιλίες που έχουν γίνει μέσω ασυρμάτων σε κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να διακριβωθεί η ταυτότητα και η λειτουργία όσων βρίσκονταν στο πεδίο την κρίσιμη ώρα.

Τι αναφέρει το πόρισμα
Στις 28 Φεβρουαρίου 2023, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σημειώθηκε μία από τις φονικότερες σιδηροδρομικές συγκρούσεις στην ελληνική ιστορία, στην περιοχή του Ευαγγελισμού Λάρισας. Η σύγκρουση πραγματοποιήθηκε μετωπικά ανάμεσα σε επιβατική αμαξοστοιχία που κατευθυνόταν από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη και εμπορική αμαξοστοιχία στην αντίθετη κατεύθυνση.
Οι δύο συρμοί κινήθηκαν στην ίδια γραμμή με αθροιστική ταχύτητα περίπου 260 χιλιομέτρων ανά ώρα, οδηγώντας στον θάνατο 56 ανθρώπων και την εξαφάνιση ενός ακόμη. Μετά τη σύγκρουση εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, οι οποίες, σύμφωνα με ιατροδικαστικά πορίσματα, οδήγησαν στην απανθράκωση 28 επιβατών που αρχικά είχαν διασωθεί.
Με εντολή των συγγενών των θυμάτων, εκπονήθηκε τεχνική έκθεση με στόχο την ανάλυση και αξιολόγηση του φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού που συλλέχθηκε από τον τόπο του δυστυχήματος από τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου 2023 και καθ’ όλη τη διάρκεια εκείνης της ημέρας. Η ανάλυση επικεντρώνεται στην αυθεντικότητα του υλικού, τη χρονοσήμανση, την αξιολόγηση των κινήσεων στο πεδίο, τη δυνατότητα αλλοίωσης πειστηρίων και τη διατήρηση της αλυσίδας φύλαξης αποδεικτικών στοιχείων.
Από την τεχνική επισκόπηση προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για ενέργειες απομάκρυνσης αντικειμένων από τον χώρο της σύγκρουσης χωρίς επίσημη εποπτεία. Το υλικό περιλαμβάνει φωτογραφίες και βίντεο με παρουσία ατόμων που δεν έφεραν εμφανή διακριτικά αρχών, ντυμένων με στολές τύπου παραλλαγής ή αεροπορικού χαρακτήρα, στρατιωτικά υποδήματα και κουκούλες πλήρους κάλυψης προσώπου. Καταγράφεται επίσης χρήση ασυρμάτων επικοινωνίας, μηχανικών μέσων (γερανών, φορτωτικών) και αποθήκευση υλικού σε ανοικτές πλατφόρμες σιδηροδρομικών βαγονιών.

Κομβικό εύρημα αποτελεί η παρουσία ενός μεταλλικού δοχείου τύπου cage/rack, το οποίο βρέθηκε κοντά στα συντρίμμια, δεν έφερε εμφανή σήμανση επικινδυνότητας (ADR) ή ανακριτική επισημείωση, και μεταφέρθηκε χωρίς καταγραφή σε βαγόνι πίσω από το κοντέινερ ZIM Monitor. Σύμφωνα με τη χωροθέτησή του, εγείρονται υπόνοιες ότι μπορεί να σχετίζεται με την εκδήλωση πυρόσφαιρας, δηλαδή θερμικής έκρηξης μεγάλης έντασης λόγω ανάφλεξης επικίνδυνων ουσιών.
Η τεχνική αξιολόγηση επιβεβαιώνει ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο δεν έχουν υποστεί αλλοίωση, διατηρούν συνεπή χρονολογική ακολουθία και παρουσιάζουν σαφή τεκμηρίωση των κινήσεων στο πεδίο. Η ανάλυση ρουχισμού και εξοπλισμού αναδεικνύει οργανωμένη παρουσία προσωπικού χωρίς ταυτοποίηση, με στρατιωτικού τύπου ενδυμασία, που συμμετείχε σε συλλογή και φόρτωση υλικών. Παράλληλα, δεν διαπιστώθηκε παρουσία κρατικών οργάνων ή εξουσιοδοτημένων υπαλλήλων κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης των αντικειμένων.
Στο οπτικοακουστικό υλικό εντοπίζονται συγκεκριμένα πρόσωπα, με περιγραφές που περιλαμβάνουν χρήση κουκούλας πλήρους κάλυψης, στρατιωτικών αρβύλων, jumpsuit τύπου παραλλαγής και ασυρμάτων VHF. Οι κινήσεις τους καταγράφονται ως συντονισμένες, και οι ενέργειες που αναλαμβάνουν αφορούν την επιτήρηση, την αναγνώριση και την απομάκρυνση αντικειμένων από τον τόπο του δυστυχήματος.
Η έκθεση καταλήγει σε κρίσιμα τεχνικά και πρακτικά συμπεράσματα. Υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι κρίσιμα πειστήρια απομακρύνθηκαν χωρίς καταγραφή, εποπτεία ή επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες ανακριτικές ή αστυνομικές αρχές. Επισημαίνεται ότι τα μεταλλικά αντικείμενα και τα δοχεία που συγκεντρώθηκαν πιθανόν περιείχαν επικίνδυνες ουσίες και απομακρύνθηκαν με βοηθητική αμαξοστοιχία, δημιουργώντας έντονη υπόνοια αλλοίωσης του τόπου εγκλήματος και απόκρυψης αποδεικτικού υλικού.
Η τεχνική γνωμάτευση συνοδεύεται από έκκληση προς τον αρμόδιο ανακριτή να εντοπίσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, να διατάξει κατάσχεση του μεταφερθέντος υλικού, να εξακριβώσει την ταυτότητα των ατόμων που εμφανίζονται στο υλικό και να διερευνήσει το περιεχόμενο των επικοινωνιών τους. Επιπλέον, ζητείται η ανάθεση νέας ανεξάρτητης πραγματογνωμοσύνης και ο έλεγχος των συσκευών επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκαν στον χώρο.
Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι η διαχείριση του τόπου του δυστυχήματος και των πειστηρίων παραβίασε θεμελιώδεις αρχές της ποινικής διαδικασίας, του εθνικού δικαίου και των διεθνών προτύπων, υπονομεύοντας ενδεχομένως την αξιοπιστία της δίκαιης δίκης, όπως αυτή προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το πόρισμα
ΤΕΧΝΙΚΗ_ΕΚΘΕΣΗ_-ΓΙΑ-ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ-ΚΑΙ-ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ-ΠΕΙΣΤΗΡΙΩΝ-ΑΠΟ-ΤΟ-ΠΕΔΙΟ
Τι αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Τέμπη 2023, Χρήστος Κωνσταντινίδης –ο οποίος έχασε τη σύζυγό του Βασιλική Χλώρου στο δυστύχημα– , επιβεβαιώνει ότι η έκθεση της ομάδας Κοκοτσάκη περιλαμβάνει στοιχεία για τουλάχιστον οκτώ άτομα που καταγράφηκαν να επιχειρούν στο σημείο της τραγωδίας χωρίς να φέρουν αναγνωριστικά.
Όπως αναφέρει, τα πρόσωπα αυτά «μαρκάριζαν» συγκεκριμένα αντικείμενα, τα οποία στη συνέχεια εμφανίζονται στο τέταρτο βαγόνι και μετά χάνονται από το οπτικό υλικό, χωρίς να έχουν καταγραφεί ως κατασχεθέντα πειστήρια. Ο ίδιος ζητά να διευκρινιστεί ο λόγος παρουσίας αυτών των προσώπων στο σημείο και οι ακριβείς τους ενέργειες.
Η έκθεση των τεχνικών συμβούλων εγείρει επιπλέον ερωτήματα σχετικά με την προέλευση αντικειμένων που εντοπίστηκαν μετά το δυστύχημα και συγκεκριμένα σε οικόπεδο στη θέση Πηγάδια, ιδιοκτησίας εργολάβου.
Πρόκειται για παλέτες, ιμάντες και δίκτυα, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μεταφορά φορτίων και εντοπίστηκαν ανάμεσα σε μπάζα, δίχως προηγουμένως να έχουν καταγραφεί από τις αρχές. Οι πραγματογνώμονες θεωρούν την παρουσία τους εκεί ως ένδειξη πιθανής απόκρυψης ή καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονται με τη μεταφορά εμπορευμάτων της συγκεκριμένης αμαξοστοιχίας.
Ο κ. Κωνσταντινίδης τονίζει ότι μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται και ένα φρένο αμαξοστοιχίας, το οποίο δεν έχει πιστοποιηθεί επίσημα αν προέρχεται από το εμπορικό τρένο. Όπως εξηγεί, το συγκεκριμένο πειστήριο εντοπίστηκε από την ομάδα ANUBIS –που έχει διοριστεί ως δικαστικός πραγματογνώμονας– και ζητείται η επίσημη παραγγελία ώστε να διακριβωθεί η προέλευσή του.
Παράλληλα, αναμένει την εξακρίβωση της ταυτότητας ενός καμένου μεταλλικού αντικειμένου καθώς και των παλετών που βρέθηκαν στο πεδίο του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται και νέα πραγματογνωμοσύνη από την τεχνική ομάδα του Βασίλη Κοκοτσάκη, η οποία στηρίζεται στην ανάλυση ενός ολοκληρωμένου βίντεο από το δυστύχημα που προσκομίστηκε πρόσφατα στον φάκελο της δικογραφίας.
Η νέα αυτή καταγραφή αναμένεται να ρίξει φως στον μηχανισμό δημιουργίας της φωτιάς και, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, αποτυπώνει νέα στοιχεία για την εμφάνιση πυροσφαιρών και εκρήξεων, οι οποίες, όπως εκτιμά η πλευρά των θυμάτων, δεν προκλήθηκαν από έλαια σιλικόνης, όπως είχε υποστηριχθεί αρχικά.
Η τεχνική τεκμηρίωση και η πίεση των συγγενών των θυμάτων στρέφεται πλέον στην πλήρη διαλεύκανση των ενεργειών που ακολούθησαν το δυστύχημα, με επίκεντρο τη διαχείριση των αποδεικτικών στοιχείων, τις μετακινήσεις ευρημάτων και την παρουσία προσώπων που δεν είχαν επίσημη ταυτοποίηση, στοιχεία που ενδέχεται να αναδείξουν κρίσιμες πτυχές της υπόθεσης.
#ΤΕΜΠΗ #ΣΥΓΚΑΛΗΨΗ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #διαπλοκη #ΣΥΝΤΑΓΜΑ #ΤΡΑΜΠ #ΗΠΑ #ΡΩΣΙΑ #ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ #