25χρονος Ιάπωνας gamer απέκτησε παραμόρφωση στον αυχένα- «σύνδρομο πτώσης κεφαλής» από την υπερβολική χρήση κινητού!
Ιάπωνες γιατροί κατέγραψαν μια εντυπωσιακή αλλά ταυτόχρονα ανησυχητική περίπτωση 25χρονου άνδρα, του οποίου ο αυχένας αποδυναμώθηκε σε τέτοιο βαθμό από την πολύωρη χρήση κινητού σε σκυμμένη στάση, ώστε αδυνατούσε να στηρίξει το κεφάλι του!
Ο νεαρός διαγνώστηκε με το σπάνιο αλλά σοβαρό «Σύνδρομο Πτώσης Κεφαλής» (ή «σύνδρομο πεσμένου κεφαλιού»), μια πάθηση που προκάλεσε παραμόρφωση της σπονδυλικής του στήλης.
Σύμφωνα με την ιατρική αναφορά που δημοσιεύτηκε στο JOS Case Reports, ο ασθενής υπήρξε ενεργό παιδί μέχρι την εφηβεία, όταν υπέστη σοβαρό σχολικό εκφοβισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί κοινωνικά, να σταματήσει το σχολείο και να απομονωθεί για χρόνια στο δωμάτιό του.
Εκεί περνούσε τον χρόνο του παίζοντας ασταμάτητα παιχνίδια στο κινητό του, με συνεχώς σκυμμένο κεφάλι.
Μετά από έξι μήνες έντονου αυχενικού πόνου και με εμφανή δυσκολία να σηκώσει το κεφάλι του, ο άνδρας αναζήτησε ιατρική βοήθεια. Επιπλέον, παρουσίαζε προβλήματα στην κατάποση, γεγονός που τον οδήγησε σε σημαντική απώλεια βάρους.
Παραμόρφωση στους σπονδύλους και εγχειρητική αποκατάσταση
Ακτινογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι οι αυχενικοί του σπόνδυλοι είχαν παραμορφωθεί και μετατοπιστεί, ενώ είχαν αναπτυχθεί και ουλώδεις ιστοί. Αρχικά επιχειρήθηκε συντηρητική αντιμετώπιση με ειδικούς αυχενικούς νάρθηκες, όμως ο ασθενής ένιωθε έντονο μούδιασμα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να στραφούν στη χειρουργική λύση.
Έτσι, πραγματοποιήθηκε αποσυμπίεση του αυχένα με αφαίρεση μικρών κομματιών του σπονδυλικού ιστού και τοποθέτηση μεταλλικών βιδών και ράβδων για στήριξη και διόρθωση της στάσης. Έξι μήνες μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορούσε να κρατά το κεφάλι του οριζόντια, ενώ τα προβλήματα κατάποσης δεν έχουν επανεμφανιστεί, ούτε έναν χρόνο μετά.
Προειδοποίηση για τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης smartphone
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πάθηση προκλήθηκε από τον συνδυασμό μακροχρόνιας κακής στάσης κατά τη χρήση κινητού και πιθανής αναπτυξιακής διαταραχής. Τονίζουν, ωστόσο, πως η υπόθεση αυτή θα πρέπει να σημάνει συναγερμό, ειδικά ενόψει της συνεχώς αυξανόμενης χρήσης κινητών τηλεφώνων από νεαρά άτομα.
Το «σύνδρομο πεσμένου κεφαλιού», αν και συνήθως συνδέεται με νευρομυϊκές παθήσεις όπως η νόσος του κινητικού νευρώνα, μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλες αιτίες. Πρόσφατα, καταγράφηκε και περίπτωση 23χρονου στο Ιράν, ο οποίος εμφάνισε την ίδια πάθηση λόγω χρόνιας χρήσης αμφεταμινών.
Οι γιατροί καλούν σε μεγαλύτερη ενημέρωση και πρόληψη, ιδίως μεταξύ των νέων, σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της πολύωρης κακής στάσης κατά τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.