Ελεγκτικό Συνέδριο: Πόρισμα αναδεικνύει το «μπάχαλο» που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση
Του Ερμή Παπαχριστοφόρου
Πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιβεβαιώνει την απουσία συστήματος εσωτερικού ελέγχου προς διάφορους φορείς του δημοσίου. Ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα ελέγχου αποτυπώθηκε στα Υπουργεία υποδομών και μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τουρισμού, Κλιματικής κρίσης, Προστασίας του πολίτη, Πολιτικής προστασίας και Πολιτισμού ενώ φορείς όπως ο ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ και e-ΕΦΚΑ φαίνεται να αδιαφορούν πλήρως για την υποβολή απαραίτητων στοιχείων και οικονομικών καταστάσεων.
Το Γενικό Λογιστήριο επικύρωσε το πόρισμα καθώς και την μηνιαία καταγραφή των δημόσιων φορέων με υποβολή μηνιαίων οικονομικών στοιχείων αφού αυτό ορίστηκε το 2011 με μνημονιακό νόμο. Παρόλα αυτά αρκετοί φορείς τον περασμένο Δεκέμβριο δεν ανταποκρίθηκαν, ανάμεσά τους βρίσκονται ανεξάρτητες αρχές όπως η βουλή των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία, Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, Ρυθμιστική Αρχή αποβλήτων ενέργειας και υδάτων, ενώ μεγάλη έλλειψη λογοδοσίας καταγράφηκε στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Άμυνας.
Αίτιο της συγκεκριμένης νομοθεσίας ήταν ο εκμηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που αγγίζει το ποσό των 2,5 δις ευρώ, όπου τίθεται και κύριος ελεγκτικός στόχος.
Το αποτέλεσμα όμως φαίνεται να είναι πέρα του προσχεδιασμένου αφού η αποτυπωμένη εικόνα του ελεγκτικού συνεδρίου καταδεικνύει την αποτυχία της κυβέρνησης ως προς τον έλεγχο των δημόσιων φορέων και την πλήρη διαφάνεια.
Πέρα από την ανάδειξη ενός ανίκανου και αδιάφορου κράτους το εν λόγω πόρισμα αναδεικνύει την απαξίωση όλου του δημόσιου συστήματος με τους μισούς και παραπάνω φορείς να βρίσκονται στον αυτόματο πιλότο χωρίς κανέναν έλεγχο.
Δηλαδή παρόλο που υπάρχει ο Νόμος 4795/2021 που ξεκάθαρα προβλέπει πως κάθε δημόσιος φορέας οφείλει να υπόκειται σε εσωτερικό έλεγχο με διαρκή παρακολούθηση, τόσο οικονομική όσο και διοικητική, πάνω από τους μισούς δρουν χωρίς καμία ουσιαστική λογοδοσία.
Με υπουργεία, δημόσιους οργανισμούς και ανεξάρτητες αρχές να αγνοούν παντελώς τις υποχρεώσεις τους για την πλήρη διαφάνεια γεγονός που οδηγεί στην ανεξέλεγκτη δημόσια σπατάλη.
Εάν λοιπόν από το 2021 και μετέπειτα ύστερα από την θεσμοθέτηση του εν λόγω Νόμου για την πλήρη διαφάνεια των δημόσιων θεσμών δεν υπάρχει καθαρή εικόνα στα οικονομικά στοιχεία τότε μπορούμε να αντιληφθούμε τι συνέβαινε πριν.
Τελικά έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,5 δις που η κυβέρνηση αδυνατεί εδώ και χρόνια να τακτοποιήσει λόγω μη ορθής διαχείρισης και τήρησης των νόμων, το οποίο καλούνται να πληρώσουν πάλι οι πολίτες επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση.
Επιπλέον το δημόσιο χρέος παραμένει σε επισφαλή επίπεδα θέτοντας έτσι την οικονομική κατάσταση της χώρας ανεξέλεγκτη και μη αναστρέψιμη αν δεν ληφθούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.
Για να ορθοποδήσει και πάλι η ιερή μας χώρα Ελλάς τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο είναι ανάγκη να συσταθεί εθνική επιτροπή ελέγχου με καθήκον της την παρακολούθηση και αξιολόγηση δημόσιου χρήματος. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο όταν αλλάξει η πολιτική ηγεσία καθώς αυτή και όλες οι προηγούμενες δεν ενδιαφέρονται να ελέγξουν γιατί θα κριθούν ένοχες.
Η επιτροπή θα έχει ολικό έλεγχο οικονομικής κατάστασης, υποχρεώσεων, ταμείων, μισθολογιών και περιουσιακών στοιχείων από όλους τους θεσμούς, τα υπουργεία, τους δήμους και τις περιφέρειες.
Επιπλέον είναι σημαντικό να συσταθεί μια επιτροπή λειτουργίας με στόχο την αξιολόγηση της εσωτερικής δομής των Υπουργείων (πώς λαμβάνονται-εκτελούνται οι αποφάσεις, πώς εποπτεύονται κ.λπ).,
Έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε όλη την δημόσια διοίκηση. Είναι αλήθεια πως η χώρα μας δεν στερείται από τίποτα πέραν της πολιτικής βούλησης και της άξιας ηγεσίας.
#ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ #ΕΛΛΑΔΑ #ΦΟΡΕΙΣ #ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ #ΕΛΕΧΓΟΣ #ΚΡΑΤΟΣ #ΔΗΜΟΙ #