Εξαιρετικά ευαίσθητο αισθητήρα για την ανίχνευση φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα αναπτύσσει η Ρωσία
Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του αισθητήρα είναι η χρήση φθηνών υλικών, το συμπαγές μέγεθος και τα γρήγορα αποτελέσματα. Μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία carbosulfan σε συγκεντρώσεις δέκα φορές χαμηλότερες από αυτές που μπορούν να επιτύχουν οι υπάρχουσες αναλογικές συσκευές", δήλωσε η Elena Dorozhko, συν-συγγραφέας του έργου και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Εξαιρετικά ευαίσθητο αισθητήρα για την ανίχνευση φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα αναπτύσσει η Ρωσία Φωτογραφία : Tomsk Polytechnic University
Ένας εξαιρετικά ευαίσθητος επαναχρησιμοποιούμενος ηλεκτροχημικός αισθητήρας για την ανίχνευση του φυτοφαρμάκου carbosulfan σε προϊόντα διατροφής αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Tomsk Polytechnic University (TPU) σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αισθητήρας είναι δέκα φορές πιο ευαίσθητος σε αυτή την απειλητική για τη ζωή ουσία σε σύγκριση με τα υπάρχοντα ανάλογα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Microchemical Journal .
Το Carbosulfan είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στη γεωργία για την καταπολέμηση των παρασίτων εντόμων, όπως ο κάνθαρος της πατάτας του Κολοράντο. Αν και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, είναι τοξικό για τον άνθρωπο.
Ερευνητές από τη Σχολή Μηχανικών Φυσικών Πόρων του TPU και την Ερευνητική Σχολή Χημικών και Βιοϊατρικών Τεχνολογιών, σε συνεργασία με το Institute of Strength Physics and Materials Science of the Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences (SB RAS) και το Πανεπιστήμιο Charles στην Τσεχική Δημοκρατία , έχουν αναπτύξει έναν εξαιρετικά ευαίσθητο αισθητήρα για την ανίχνευση υπολειμμάτων καρβοσουλφάνης στα τρόφιμα.
“Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του αισθητήρα είναι η χρήση φθηνών υλικών, το συμπαγές μέγεθος και τα γρήγορα αποτελέσματα. Μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία carbosulfan σε συγκεντρώσεις δέκα φορές χαμηλότερες από αυτές που μπορούν να επιτύχουν οι υπάρχουσες αναλογικές συσκευές”, δήλωσε η Elena Dorozhko, συν-συγγραφέας του έργου και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών στη Σχολή Μηχανικών Φυσικών Πόρων του TPU.
Σύμφωνα με αυτήν, η ανάπτυξη έχει πιθανές εφαρμογές στη βιομηχανία φαρμάκων και τροφίμων, καθώς και σε υποκαταστήματα της Rospotrebnadzor (Ρωσικός Οργανισμός για τα δικαιώματα των καταναλωτών και την υγεία).
“Ο ηλεκτροχημικός αισθητήρας παρέχει πληροφορίες σχετικά με την παρουσία carbosulfan στις πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών, όπως παιδικές τροφές από λαχανικά και φρούτα. Επιπλέον, σε περιπτώσεις όπου υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων εισέρχονται στο έδαφος ή το νερό, οι ειδικοί μπορούν παρακολουθήστε πότε αυτές οι χημικές ουσίες αρχίζουν να συσσωρεύονται σε φρούτα που δεν έχουν ακόμη συγκομιστεί», εξήγησε ο Saqib Muhammad, ένας άλλος συν-συγγραφέας του έργου και μηχανικός στο Τμήμα του TPU. Χημικών Μηχανικών.
Ο αισθητήρας αποτελείται από ένα εύκαμπτο πλαστικό υπόστρωμα διαστάσεων 46 mm², το οποίο διαθέτει ένα αγώγιμο σχέδιο κατασκευασμένο από οξείδιο γραφενίου μειωμένου με λέιζερ με νανοσωματίδια αργύρου. Τα προετοιμασμένα δείγματα τροφίμων εφαρμόζονται στον αισθητήρα, ο οποίος στη συνέχεια τοποθετείται σε ένα ηλεκτροχημικό στοιχείο συνδεδεμένο με έναν ποτενσιοστάτη. Κάτω από ένα συγκεκριμένο δυναμικό, ο αισθητήρας καταγράφει ένα ρεύμα ανάλογο με τη συγκέντρωση της καρβοσουλφάνης.
Επί του παρόντος, οι ερευνητές της TPU «εκπαιδεύουν» τον αισθητήρα ώστε να ανιχνεύει ταυτόχρονα δύο ή τρεις τύπους φυτοφαρμάκων.
Το έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την κυβέρνηση προγράμματος «Επιστήμη».
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Ποια είναι και ποιους κινδύνους «κρύβουν» για την υγεία Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Ποια είναι και ποιους κινδύνους «κρύβουν» για την υγεία Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν την «εύκολη λύση» στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Αλλά πόσο υγιεινά είναι; Tα τρόφιμα αυτά φαίνεται να προσφέρουν την ιδανική λύση,...
Σκάνδαλο με μολυσμένα τρόφιμα από την Τουρκία που «δηλητηριάζουν» τους Ευρωπαίους ξηρά σύκα και φιστίκια βρέθηκαν να περιέχουν αφλατοξίνες και οχρατοξίνες, επικίνδυνες μυκοτοξίνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών. Φρέσκα ρόδια από την Τουρκία εντοπίστηκαν να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων όπως δελταμεθρίνη, πυρακλοστροβίνη, ακταμιπρίδη...
Μολυσμένα τρόφιμα: Δείτε ποιες ασθένειες μεταδίδουν… Μολυσμένα τρόφιμα: Δείτε ποιες ασθένειες μεταδίδουν… Κάθε χρόνο 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως νοσεί από επιμολυσμένα τρόφιμα, ενώ περισσότερες από 200 ασθένειες προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, από γαστρεντερίτιδα μέχρι σοβαρή λοίμωξη, ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένα...
Τα υπερ επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας, εκτός από το σώμα μας Πολλά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα χτυπούν γρήγορα τον εγκέφαλο όταν τα τρώμε και έχουν ισχυρή επίδραση στο σύστημα ανταμοιβής του, το οποίο εμπλέκεται στην ευχαρίστηση, τα κίνητρα και τη μάθηση. Αυτά τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με εκείνα που...
Συναγερμός για Τρόφιμα – Δηλητήριο από Τουρκία. Συναγερμός για Τρόφιμα – Δηλητήριο από Τουρκία. Εκατοντάδες τόνοι τροφίμων από την Τουρκία κατασχέθηκαν. Τα τρόφιμα – δηλητήριο περιέχουν επικίνδυνες για τον άνθρωπο ουσίες και έχει σημάνει κανονικός συναγερμός στις υπηρεσίες υγείας. Συναγερμός για εισαγωγές επικίνδυνων...